0

Пекин, Пламен Вълков, наш пратеник

Зимната олимпиада в Пекин очаквано стана връх в кариерата за едни спортисти, а за други бе пълен провал. Норвежецът Йоханес Тингнес Бьо определено е най-успешният спортист на Игрите. Биатлонистът си тръгва от Пекин с 4 златни медала и един бронзов. Така Бьо, който има и 12 световни титли, стана втори за всички времена по успеваемост на зимни игри. Той вече има 5 златни, два сребърни и един бронзов медал. Зад него е Мартен Фуркад (Фр), който прекрати кариерата си преди Пекин с 5 златни и 2 сребърни медала. И двамата обаче са далеч зад голямата звезда в биатлона Оле Ейнар Бьорндален (Нор), който има в кариерата си 8 златни, 4 сребърни и един бронзов медал от зимни олимпиади. Иконата в този спорт също бе на Игрите в Пекин, но като треньор на китайските биатлонисти.

При дамите на зимната олимпиада се отличи представителката на Норвегия в биатлона. Марте Олсбу Ройзеланд завърши олимпиадата с 3 златни и 2 бронзови медала. С по 5 отличия са още руският ски бегач Александър Болшунов (3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов), както и Кентен Фийон Мейе (Фр), който спечели в биатлона 2 златни и 3 сребърни отличия.
Най-успешно от домакините се представи Аийлин Гу. Родената в САЩ и работеща в Сан Франциско като манекенка, но състезаваща се за Китай спортистка спечели 2 златни и един сребърен медал в ските фристайл.

Сгромолясването на Шифрин и Пентюро в Пекин сигурно ще е най-коментираната тема в средите на алпийците поне до края на годината. Американката, която има 73 победи за Световната купа и е четирикратна носителка на големия Кристален глобус, дойде на Игрите наистина с голяма кошница. Прогнозите за нея бяха да спечели титлите в слалома, гигантския слалом и алпийската комбинация. В коронните си дисциплини слалом и гигантски слалом тя стигна едва до петата врата на първия манш и отпадна. Не завърши комбинацията, а записа класиране само в спускането (18 място) и Супер Г (9 място), а в отборното остана четвърта.

Актуалният носител на Световната купа Алекси Пентюро (Фр) също пристигна с настройка за сигурни титли в гигантския слалом и алпийската комбинация. Той обаче стигна само до пето място в гигантския и отборното.
Най-неочаквано при алпийците с 2 златни и един сребърен медал е Йоханес Щролц (Ав), който в началото на януари си нямаше и идея, че ще участва на олимпиадата. Той бе извън А отбора, но с победата на слалома в Аделбоден стана първи в листата за Пекин. Тук той взе златото в алпийската комбинация и отборното и остана втори в слалома.

Ски бегачката Терезе Йохауг спечели 16-ото злато за Норвегия, за да затвърди първата позиция на страната на олимпийските игри в Пекин. В последния състезателен ден тя триумфира в масовия старт на 30 километра свободен стил. Норвежката победи безапелационно, завършвайки на 1:43 минути пред Джесика Дигинс (САЩ), а бронзовото отличие остана за Керту Нисканен от Финландия (+2:33 мин). Надпреварата се проведе при температура от минус 13 градуса, но заради вятъра усещането за студ бе за минус 23.

С 16 титли Норвегия поставя рекорд на зимни олимпийски игри. Преди четири години в Пьончан страната делеше първата позиция с Германия с по 14 титли.